Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post Reply
Thefishyone
Posts: 13

Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Thefishyone » Fri Sep 23, 2022 5:28 am

So I have the opportunity to pick up a shiny new M1 Mac (been a PC guy since’98), but am not quite ready to give up my vanilla addiction yet. An M1 Mac will not natively run 32 bit software of any kind, but have any of you Macophiles gotten the Turtle client to run on an M1 Mac using Wine? If so, could you give me any pointers to getting it to run in a stable manner?

I don’t need an in-depth guide, just confirmation that someone out there made it work and some general pointers on how I can, as well.

Thanks!

Katysps
Posts: 1

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Katysps » Tue Sep 27, 2022 2:01 pm

I have been unable to get it working on my M2 Mac, even with paid software like Crossover. From several days of searching, I can't find any guides or success stories. Anyone I've seen online that says it is running on an M1/M2 Mac does not post configuration files or details. I'm gonna mess with Parallels tonight when I get home but I think it might be a lost cause on M1/M2 Macs.

User avatar
Allwynd01
Posts: 244

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Allwynd01 » Wed Sep 28, 2022 7:19 am

Seems like getting an Apple computer nowadays is like setting oneself up for a scenario where gaming is more scarce than on Linux.

If you want to play games, I'd advise to stay away from Apple and their ARM CPUs. It seems that they don't get enough outside 3rd party support and Apple still believe that "because they are Apple" everyone will automatically and magically flock to them to bring them 3rd part support.

I have nothing against Apple, but this move from them was a douchebag one and it's causing their users more problems than fixing any. It just isn't worth it.

User avatar
Shamma
Posts: 274

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Shamma » Wed Sep 28, 2022 8:00 pm

It must be very lucrative for 3rd party to want to mess with Apple. I used to develop software crossplattform and keep it up to date with MacOS. No more. They overhaul their OS/platform making it incompatible with what they used to have way too often.

To keep any native somewhat complex MacOS software running on a Mac you need to push updates every 2 years at least (if not every year) just to keep up with them "updating" OS X.

Then add to this completely changing the architecture every decade - they used to be PowerPC based in the 2000s, then became Intel based, now their own ARM. A lot of time needed on the software developers' side to make existing software work when a change like this happens.

Making software run that you do not have the source code for, and software that is not native to the OS in the first place... Monumental task.

User avatar
Triblex
Posts: 2

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Triblex » Wed Oct 12, 2022 10:55 am

Finally. Turtle wow is playable on Apple Silicon over parallels 18 without crashes and texture glitches. If someone wants to play on mac m1/m2/etc you can download parallels desktop 18.0.2 from rutracker.

Tested on: Air M1, Pro 14 M1 Pro (i love apple macs naming wary_turtle_head )

Thefishyone
Posts: 13

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Thefishyone » Sun Nov 13, 2022 9:32 pm

Triblex wrote:
Wed Oct 12, 2022 10:55 am
Finally. Turtle wow is playable on Apple Silicon over parallels 18 without crashes and texture glitches. If someone wants to play on mac m1/m2/etc you can download parallels desktop 18.0.2 from rutracker.

Tested on: Air M1, Pro 14 M1 Pro (i love apple macs naming wary_turtle_head )
Very cool, I had given up hope.

You say you got it running on Parallels using which version of Windows? Will Parallels run x86 Windows, or do I have to get Windows for ARM?

Isildor
Posts: 1

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Isildor » Tue Nov 15, 2022 10:57 pm

Just get regular windows 10, you don't need windows for arm

User avatar
Triblex
Posts: 2

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Triblex » Wed Nov 16, 2022 12:12 pm

Thefishyone wrote:
Sun Nov 13, 2022 9:32 pm
Very cool, I had given up hope.

You say you got it running on Parallels using which version of Windows? Will Parallels run x86 Windows, or do I have to get Windows for ARM?
Parallels install Windows 11 Arm by default. Just install parallels and it will do his job.

Thefishyone
Posts: 13

Re: Running the Turtle WoW client on an M1 Mac?

Post by Thefishyone » Thu Nov 24, 2022 2:20 am

Awesome, many thanks!

Will it also work on newer versions of Parallels, or only the one you mentioned?

Post Reply